čtvrtek 14. listopadu 2013

Nepečený ořechový koláč

Máme tu podzim. Úžasné roční období, které nám tolik přináší..Jednou ze skvělých věcí, které nám podzim dává jsou oříšky! Kdo nejí oříšky, toho upřímně nechápu :D Je v nich spousta vitamínů a látek zdraví prospěšných a vymlouvat se na velké množství tuku (zdravého tuku! V rozumném množství samozřejmě) je hloupost. A protože za chvíli může být nudné jíst oříšky jen tak z pytlíku, co je využít nějak jinak?
-Na Blogilates aplikaci jsem našla super recept na Raw Cheesecake, ale 3/4 věcí mi chyběla. Ale protože jsem holka tvořivá (trocha samochvály neuškodí) vznikl z toho nakonec recept úplně jiný :D 



Korpus

  • 2 hrnky vlašských oříšků
  • 1/2 hrnku sušených švestek (šly by i datle třeba)
  • 2-2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce tekutého medu
  • trocha vody

Tvarohový filling

  • 1 vanička tvarohu (měla jsem Bio)
  • 1 hrníček namočených kešu oříšků
  • Lžíce medu
  • citrónová kůra
  • Jablečná huspenina (pyré)

Topping

  • Zmrzlé jahody (Já měla domácí, které byly v kelímku od Ramy a z toho jsem použila půlku)
  • Trocha mléka
  • Lžička třtínového cukru¨
- Všechny připravené ingredience pro korpus(až na vodu)vložíme do mixéru. Mixujte na vyšší otáčky a po chvíli přilijte trochu vody, aby se ořechy slepily. Mixujte tak dlouho, dokud Vám nezmizí velké hrudky. Takto připravené 'těsto' vyhrňte na papírem vyloženou koláčovou formu/malý pekáč a stlačujte tak, aby vyšlo na celou plochu (čím menší forma, tím líp)a dejte ho odpočívat do lednice.



Čím budete mít menší formu, tím lépe. Korpus bude silnější a pevnější. Já měla pouze velkou, ale i tak to vůbec nevadí:)

- Nyní přijde na řadu tvarohový vrch. Kešu oříšky (které necháte den předem namočené ve vodě, před použitím je slijete) naházíte do mixéru a chvíli necháte pomixovat, pak přidáte vaničku tvarohu, med a huspeninu (nebo pyré).Po ušlehání dochutíte citrónovou kůrou a medem.
   Tvarohovou směs vyškrábnete na korpus, rovnoměrně rozetřete až do krajů a šup s tím do lednice
- Nakonec si připravíte topping. Znovu nám poslouží náš kamarád mixér. Jahody rozmixujte s trochou vody/mléka a cukrem dohladka a tvaroh na korpusu jimi pokryjte, aby se do tvarohu hezky vsákly. 
      - V lednici koláč nechte odpočívat několik hodin.



Je výborný ke snídani, třeba s jogurtem, nebo jako lehký dezert.
Má dnešní snídaně: ořechový koláč, sójový puding, ovoce, zelený čaj. MŇAM!

4 komentáře:

Za každý komentář moc děkuju :)