pondělí 7. října 2013

Zmrzlina bez výčitek!

Jsem si jistá, že se i mezi lidmi, co se snaží jíst zdravěji najde spousta mlsalů a milovníků zmzliny. Každý jsme tu pochoutku několikrát v životě měli. Je to tak krémové a sladké..No výborné! Víme ale, co taková zmrzlinka všechno obsahuje? Rozhodla jsem se sepsat článek a přidat i recept na výbornou 
clean banana ice-cream

Smetanová zmrzlina


- Podle staré receptury by měla být vyrobena z 
kvalitních surovin jako je: smetana, mléko a čerstvé ovoce. Výrobci nás však o kvalitu jak víme moc rádi šidí a vyměňují kvalitní suroviny za náhražky. Jak pak má tedy člověk vědět, jestli je zmrzlina opravdu zmrzlinou? Pokud výrobek neobsahuje pravou smetanu či mléko, nesmí potom být v názvu zmrzliny ,,smetanový" , ,,tvarohový" ..atd. Každý nanuk by pak měl mít na zadní straně obalu napsané složení. Jestli je zmrzlina kvalitní poznáte rychle. Když na obalu najdete slova třeba jako 'mražený krém s jahodovou příchutí vyroben z rostliného tuku' , tak se rovnou můžete otočit na podpatku a nanuk do mražáku vrátit. Takové zmrzliny jsou i našlehané vzduchem. A vůbec, zmrzlina tomu ani neříkejme. Když už
ale na kvalitní zmrzlinu narazím, není to moc velký hřích? Já to řeknu po svým. Když nemáte opravdu vyloženě nadváhu, které se snažíte zbavit, tak se zmrzlině obloukem vyhýbat nemusíte. Kdyby jste se v životě museli vzdát všeho, co jste měli tak by Vás to za chvilku omrzelo. Samozřejmě takovým pravidlem je: nepřežeň to! Jednou, dvakrát do měsíce si nanuk vychutnej. U smetanových zmrzlin je tedy spíše problém s vyšším obsahm tuku.

Vodová zmrzlina
- Je takovou odlehčenější verzí. Vodová zmrzlina obsahuje: ovocnou šťávu, vodu, cukr, koncentráty. Z pohledu množství tuku je vodová volbou č.1!   Problém je v tom, že tyto cukry se velmi rychle vstřebají, způsobí vzestup hladiny inzulinu, následuje pokles hladiny cukru a člověk má za 2 až 3 hodiny hlad. Tímpádem se zvýší příjem kalorií z následujícího jídla. 

Máte teď pochyby, která zmrzlina je pro Vás vlastně teda lepší? Mám řešení a tím je recept na zmrzlinu po k teré výčitky mít nemusíte. STAČÍ VÁM JEDINÁ INGREDIENCE!

Clean banana ice-cream

Na zmrzlinu Vám stačí jedna jediná ingredience, kdo si však chce zmrzlinku vymazlit podle svého má možnost.
INGREDIENCE NA JEDNU PORCI:
- 1 větší banán
- na dochucení..př: skořice,med, kokos, oříšky, burákové máslo, třtínový cukr/stévie...
________________________________________________________________________
POSTUP: Banán nakrájíme na tlusčí kolečka a naskládáme do plastové uzavirazetlé krabičky. Krabičku s banánem dáme do mrazáku a necháme zmrznout nejméně 3-4 hodiny. (Můžete klidně i déle, já si banán nakrájela ráno a vyndala ho až po škole). Čím ztuhlejší banán bude, tím zmrzlinovější bude zmrzlina. Když je banán ztuhlý, naházíme ho do food processoru a zapneme na středně vysoké otáčky. Jestli je banán moc tuhý přidejte trochu vody nebo mléka. Mixujte tak dlouho, dokud Vám nevznikne hmota s konzistencí zmrzliny, dochutit ji můžete čímkoli chcete a co Vám chutná! Dobrou chuť :)


moje banánová. omnomnomnom





Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuju :)